LifestyleDesign podcast logo

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

5 jaar geleden

S01E14 – De kracht van een time-off text deco

In de drukte en de waan van alledag vergeten we soms om even stil te staan. Stil staan bij wat we doen, waarom we het doen, hoe we het doen. We nemen te weinig tijd om naar onszelf te kijken en aan onszelf te werken. Je auto breng je elk jaar naar de garage voor een apk-check maar zouden we dat niet eigenlijk ook voor onszelf moeten doen? Een regelmatige time off is het antwoord volgens ervaringsdeskundige Ingrid Valks.

pause button Luister de podcast

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

ExpertIngrid Valks had een succesvolle carrière als communicatie directeur en ondernemer en heeft zich daarna gespecialiseerd in mindfullness, yoga en meditatie. Vanaf de dag dat ze begon met werken nam ze al de tijd om regelmatig op te laden; elke dag 10 minuten, elke week een uur, elk jaar een week en elke 7 jaar een jaar. Ingrid weet uit ervaring wat de kracht van het nemen van een time off is; tijd in de natuur doorbrengen en je lichaam en geest trainen.

Meer weten over het nemen van een time off?

Beluister ook de Lifestyle Design Podcast afleveringen over:

De kracht van stil zijn

De geest wordt helemaal stil als je niet praat. Het is voor je herstel en om rustig te worden vaak beter om te luisteren naar de taal van je lichaam dan opnieuw een hele situatie met woorden te herhalen en nog eens te bespreken. We luisteren al de hele dag naar de taal van de stem.

Je kunt dit luisteren naar je lichaam leren. Door de zintuigen zo weinig mogelijk te prikkelen ben je in staat al je aandacht naar binnen toe te brengen. Yoga en meditatieoefeningen kunnen je hierbij helpen maar als je echt all-the-way wilt gaan, kies dan voor  een stiltewandeling in de natuur zodat je nog meer naar binnen kunt keren. Wil je ook eens oefenen en ervaren wat het voor jou betekent om 7 of misschien wel 30 uren stil te zijn gun jezelf dan een time off.

Once in a while spend some time in the woods and wash your spirit clean

Dit is een mooie regel uit een gedicht van John Muir. Maak regelmatig een wandeling in de natuur. Als je in de natuur bent laad je je batterij op. Een gedeelte van je zenuwstelsel wordt geactiveerd waardoor je lichaam in een toestand van rust en herstel komt. Je ademhaling vertraagd, je bloeddruk daalt en je hartslag daalt. Als je tijd in de natuur doorbrengt vergroot dit je vermogen om verbindingen met jezelf en met anderen aan te gaan. Lees hier meer over de impact van de natuur op je lichaam en je geest (in het Engels).

Dit gebeurt er als je eens niet op je telefoon of tablet kijkt!

In Psychology Today stond een interessant artikel waarin de term Predictable Time Off werd geïntroduceerd. Heel bewust elke dag een tijd lang niet op je telefoon of tablet kijken bevordert je effectiviteit op je werk en het verhoogt je geluksfactor. Je kunt morgen al beginnen om bijvoorbeeld elke avond tijdens het eten los te komen van je verslaving constant je apparaten te checken. Lees hier het hele artikel van Psychology Today over Predictable Time Off (in het Engels).

21st century human-skills die we volgens Ingrid zouden moeten ontwikkelen.

Ingrid Valks gelooft dat de top drie van de belangrijkste uitdagingen van deze eeuw bestaat uit:

  1. Niet gelukkig zijn en burn-out
  2. Tijdsdruk en informatie overload
  3. De toenemende automatisering van taken die nu door mensen gedaan worden

We zouden nieuwe menselijke-vaardigheden moeten ontwikkelen om bestand te zijn tegen de belangrijkste uitdagingen van deze eeuw en om vitaal, als een betere versie van jezelf, door het leven te gaan.

New human-skill 1: Mindfulness

Mindfulness kun je omschrijven als het volledig met je aandacht zijn in het hier en nu met een kalme en heldere geest. Het hebben van controle over je mind. Dat je je leven niet laat bepalen door de gedachten in je hoofd die van gisteren naar morgen springen. We zijn bijna 50% van de tijd afgeleid van hetgeen waar we mee bezig zijn. Daardoor verlies je focus, je kunt geen prioriteiten meer stellen en je bent niet in het heden. Door te leren mindful te reageren op situaties in het leven word je niet je gedachten of je emoties maar kun je deze observeren zonder oordeel.

New human-skill 2: Compassie

Het hebben van compassie met de mensen om je heen, maar zeker óók het hebben van compassie met jezelf. Compassie zou je kunnen omschrijven als het vermogen jezelf te kunnen verplaatsen in de schoenen van een ander en om de uitdagingen van een ander beter te begrijpen PLUS de intentie een bijdrage te leveren aan het geluk van de ander. Daar waar ‘de ander’ staat kun je ook ‘jezelf’ invullen.

New human-skill 3: Verbinding

Het vermogen een verbinding te maken met jezelf, met je hart en vanuit je hart een eerlijke verbinding maken met de mensen om je heen. Om betekenisvolle verbindingen aan te gaan zullen we innerlijke rust moeten vinden. Als je niet in verbinding bent voel je je geïsoleerd, alleen, kan asociaal gedrag ontwikkeld worden. Ben je wel in verbinding met jezelf en met anderen dan voel je je gelukkiger, heb je meer veerkracht en meer zelfvertrouwen.

Wil je meer lezen over the power of time off en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden ga dan naar thepoweroftimeoff.com

Last but not least:

start vandaag nog met je dagelijkse 10 minuten time off!

Plan een vast moment op de dag voor je dagelijkse 10 minuten time off. Een dagelijkse meditatie van slechts 10 minuten. Wat zijn nu eigenlijk 10 minuten op een hele dag? Dit kan zijn voordat je gaat slapen. Of direct nadat je opstaat. Of een vast tijdstip op de dag. Kies een tijdstip, een moment dat realistisch is en houd je er vervolgens ook aan. Geen compromis. Kijk of je deze 10 minuten meditatie samen met je partner kunt doen als je samenwoont. Dat maakt het makkelijker. Na de meditatie ga je na wat het verschil is vóór en ná de meditatie. Dit motiveert en stimuleert je om inderdaad geen dag meer over te slaan.

Veel plezier.

Volg onze podcast op

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

Voor als je een idee hebt. Of in onze podcast wilt.


Deze website is beschermd door reCAPTCHA en de volgende Google voorwaarden zijn van toepassing: Privacy Policy en Terms of Service.