LifestyleDesign podcast logo

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

5 jaar geleden

S01E12 – Hoe om te gaan met keuzestress text deco

Hoe ontstaat keuzestress en hoe los je het op? We kunnen ons leven inrichten zoals we willen. De mogelijkheden lijken soms eindeloos. Maar als je alles kan creëren en kan doen zoals jij dat wilt dan kan het soms overweldigend voelen om het juiste te kiezen. Deze keuzestress zorgt ervoor dat we onszelf afvragen: wat nou als ik niet de juiste keuze maak? Dat de wereld niet vergaat bij jouw keuzes blijkt vaak moeilijker te beseffen dan we zouden willen...

pause button Luister de podcast

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

Expert: Inge Hulshof  (founder van Hulshof Career Management) helpt mensen een duurzame carrière op te bouwen. Ze heeft nu een droombaan als zelfstandig doctor in de arbeids- en organisatiepsychologie. Dat vinden van die droombaan ging echter niet zonder slag of stoot. Inge begon eerst aan de verkeerde master, liep volledig vast in haar eerste baan, heeft een tijd thuis gezeten en twijfelt nog steeds wel eens of ze het goede doet.

Meer bij deze aflevering over keuzestress

Doctor Inge Hulshof werkt evidence based vanuit de positieve psychologie. Er wordt veel gezegd en geschreven over keuzestress. Inge vindt het verhelderend om te zoeken naar wat nou bewezen effectief en waar is. Zo spraken we over de quarterlife crisis. Het fenomeen dat mensen tussen de 20 en 30 op een punt in hun leven komen dat ze zich afvragen of ze nou wel het juiste aan het doen zijn (ook wel het dertigers dilemma genoemd). Herkenbaar? Toch blijkt uit allerlei onderzoeken dat de quarterlife crisis helemaal geen generatie-specifiek fenomeen is. Twintigers of dertigers denken niet meer na over deze existentiële vragen dan mensen van een andere leeftijd. Ook is dit fenomeen niet meer zichtbaar onder generatie X, Y of Z.

Satisfiers vs Maximizers

Ben jij een satisfier of een maximizer? Ben jij iemand die bij het maken van keuzes juist zo snel mogelijk een keuze wil maken? Of ben je iemand die grondig onderzoek doet, alle opties afweegt en dan na alles te hebben overzien pas iets kiest? Maximizers zijn niet alleen minder snel tevreden, uiteindelijk zijn ze vaak sowieso minder tevreden. Als dan na lang zoeken en wikken en wegen eindelijk die bank is aangeschaft kunnen maximizers zelfs daarna nog op zoek gaan naar vergelijkbare producten of aanbiedingen. Als dan een week later blijkt dat die bank elders in de aanbieding is voelt het alsof de aankoop van hun eigen bank mislukt is. Dit fenomeen wordt beschreven in het boek “The Paradox of Choice” van Barry Schwartz

Andere leestips over keuzestress

“Ontwerp je eigen leven” van Bill Burnett en Dave Evans

“De prestatiegeneratie” van Jeroen van Baar. Dit is Inge’s bijbel als het gaat over keuzestress. Het geeft heel goed inzicht in het probleem van keuzestress.

“Steeds leuker” van Jelle Hermus (die van soChicken)

“Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s” van Nienke Wijnants over de belangrijkste loopbaan- en levensvragen van millennials

Pindakaas met stukjes

Ruben denkt heel vaak: “Fuck it, dan maar geen pindakaas!” Waarom hij dat denkt? Luister de aflevering maar. In ieder geval heeft het iets te maken met de overdaad aan keuzes. Hoeveel verschillende soorten pindakaas zijn er denk je? In amsterdam is sinds 2016 zelfs een aparte pindakaaswinkel. Aaaargh!@#! De hel op aarde!

Volg onze podcast op

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

Voor als je een idee hebt. Of in onze podcast wilt.


Deze website is beschermd door reCAPTCHA en de volgende Google voorwaarden zijn van toepassing: Privacy Policy en Terms of Service.