LifestyleDesign podcast logo

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

5 jaar geleden

S01E08 – Goede vragen leren stellen text deco

We zijn voortdurend met anderen in gesprek, maar stellen we wel de juiste vragen? Zouden we ons leven niet kunnen verdiepen door betere vragen te stellen? Soms krijg ik wel eens een vraag die me enorm aan het denken zet, of die mijn beeld totaal omdraait. Volgens mij zouden we elkaar vaker van dat soort vragen moeten stellen. Maar hoe doe je dat? Wat zijn goede vragen. En hoe stel je ze in dagelijkse gesprekken?

pause button Luister de podcast

LUISTER! deze aflevering nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

Expert: Elke Wiss is Denkdokter, eentje met humor. Elke is ook eigenaar van ‘De Denksmederij’: bureau voor praktische filosofie en creatief denken. Elke gelooft dat de wereld van nu vraagt om kritische én creatieve denkers; mensen die naast het bestaande spoor denken, bereid zijn tot onderzoeken, experimenteren en vragen stellen. Geïnspireerde mensen die hun denk- en verbeeldingskracht inzetten om te prikkelen, schuren, verbinden, verwarmen, aanzwengelen, doordouwen en afremmen. Mensen die de ander en het leven open en vol vertrouwen recht in de ogen kijken. Volgens haar wordt de wereld daar een mooiere plek van.

Meer over het stellen van goede vragen

Elke Wiss schrijft ontzettend leuke blogs over de kunst van het vragen stellen. Deze blog gaat over tennis en het stellen van  vragen: Een goede vraag is als tennis

Tips om betere vragen te stellen

 

De socratische methode

“Socrati…watte? Socratisch gesprek? Socrates, goh… ja….zegt me wel iets ja. Dat was toch die knakker, die filosoof? Die deed toch iets met vragen stellen enzo? Was best een irritante kerel, of niet? Maar ‘socratisch gesprek’, nee, zegt me niks. Klinkt vooral een beetje moeilijk”.Geeft niets. Hulp is onderweg. Hier is een artikel over het hoe, wat en waarom van het socratisch gesprek. In gewone-mensen-taal. Het is namelijk heel waardevol en een bijzondere ervaring, zo’n socratisch gesprek. Echt.

 

Of nog wat oefenmateriaal: Vragen stellen in 6 stappen volgens Socrates.

Volg onze podcast op

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

Voor als je een idee hebt. Of in onze podcast wilt.


Deze website is beschermd door reCAPTCHA en de volgende Google voorwaarden zijn van toepassing: Privacy Policy en Terms of Service.