LifestyleDesign podcast logo

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

5 jaar geleden

S01E06 – Kun je leren om je beter te concentreren? text deco

We zijn snel afgeleid In een tijd waarin steeds meer verschillende prikkels op ons afkomen en we de repetitieve taken steeds makkelijker kunnen uitbesteden aan computers en robots wordt het steeds belangrijker om je te kunnen concentreren. Zij die zich langere tijd op iets kunnen storten en daar meer uit kunnen halen hebben een voorsprong op anderen. Je kunt nog zulke goede takenapps of zoveel to-do lijstjes hebben, als je telkens afgeleid raakt komen die taken nooit af. Dan raken die lijstjes nooit afgevinkt. Hoe kun jij je in deze drukke tijd met al die afleidingen beter concentreren en hoe haal je het meeste uit elke minuut die je aan iets besteedt?

pause button Luister de podcast

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

Expert:

Mark Tigchelaar studeerde neuropsychologie en begeleidt kenniswerkers, ondernemers en topsporters om hun prestaties te verbeteren. Met zijn bedrijf UseClark geeft hij veel trainingen en wereldwijd hebben meer dan 100.000 mensen een training bij hem gevolgd. Mark heeft daarnaast verschillende TEDx talks gegeven.

Eerder schreef hij de boeken Haal meer uit je hersenen (2014) (meer dan 20.000 exemplaren van verkocht) en Lezen, weten en niet vergeten (2017) (meer dan 15.000 exemplaren van verkocht). Komende maand komt zijn nieuwste boek uit: “Focus Aan Focus Uit”. Zijn boeken zijn in zes talen verschenen. Mark is een echte breinexpert en ik ben benieuwd of hij ons kan helpen om ons beter te concentreren

Meer bij deze aflevering over concentratie en focus

Wil je je beter leren concentreren? Luister dan deze podcast aflevering en volg de onderstaande tips:

concentratie = performance

Mark Tigchelaar zegt dat je je beter kunt concentreren door je hersenen juist meer aan het werk te zetten. Onze hersenen kunnen veel meer dan dat we van ze vragen. Daardoor gaat ons brein zich ‘vervelen’. Dat kun je oplossen door de leegtes op te vullen: fill the void.  

Tip: Ga juist sneller lezen als je vaak afgeleid raakt tijdens het lezen van een boek.

Aandachtsresidu

Wanneer je switcht van de ene taak naar een andere taak blijft een deel van je hersenen en je aandacht hangen bij de vorige taak. Je IQ daalt daarmee 10 punten (dat is gelijk aan een nacht niet slapen). Na de wissel van een taak duurt het 40% langer om de eerdere taak af te maken en je maakt 20% meer fouten. Het duurt gemiddeld 23 minuten om te herstellen van afleiding. De minimum hersteltijd is 10 minuten. Het wisselen van taken kost dus energie. Je zou hiermee kunnen uitrekenen wat het kost om onderbroken te worden in je werk. Durf je dat aan?

Tip: Doe aan MTS: Minimize Task Switching. Zorg dat je zo min mogelijk van taken wisselt.

Notificaties

Notificaties op je telefoon zijn er op gebouwd om je te onderbreken. Die notificaties zorgen er dus voor dat je van aandachtstaak wisselt. Dat levert dus aandachtsresidu op. Dat wil je niet!

Tip: Schakel al je notificaties op je mobiel uit en kies zelf wanneer je je apps checkt.

Mailen

Mails komen de hele dag door binnen. Dat zorgt natuurlijk ook voor afleiding. Het voelt misschien productief om een binnenkomend mailtje even snel te beantwoorden, maar dankzij het begrip aandachtsresidu weet je nu dat het juist contraproductief werkt. Het kost je tijd en geld! Net als bij je notificaties kun je je mail natuurlijk op een paar gezette tijden per dag checken. Maar Mark Tigchelaar had nog een mooie productiviteitstip:

Tip: Als je je langere tijd moet concentreren voor een taak stel dan een tijdelijke out-of-office-reply in waarin je uitlegt dat je de komende 3 uur onbereikbaar bent. Daarna reageer je weer.

Tip: Kies een voorkeurskanaal. Dit kanaal is het enige kanaal waar je direct op reageert. Alle andere kanalen doe je op vaste momenten. Zo kun je Mark altijd snel bereiken per sms.

 

De grootste inspirators van Mark Tigchelaar

  • David Allen – schreef het boek “Getting Things Done” klassieker op het gebied van time management
  • Carl Newport – schreef de boeken “Deepwork” en onlangs “Digital Minimalism” over hoe je meer gefocust succes kunt hebben in een afleidende wereld
  • Gloria Mark – als je van wetenschap houdt, meer wetenschappelijk onderzoek naar ons brein en concentratie
  • Theo Compernolle – schreef het boek “Ontketen je brein” over hoe hyperconnectiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen

 

De Pomodoro techniek

De Pomodorotechniek (bron: Wikipedia) is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. De techniek is sterk gerelateerd aan timeboxing.

Bij deze techniek wordt een kookwekker gebruikt waarmee steeds periodes van 25 minuten (een ‘pomodoro’) geconcentreerd werken aan een taak worden afgebakend. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart, na de vierde keer mag een langere pauze genomen worden.

De techniek bestaat uit vijf stappen:

  1. Besluit welke taak je gaat doen
  2. Stel de kookwekker in op 25 minuten
  3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat
  4. Neem een korte pauze
  5. Elke vierde “pomodoros” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

 

Overige tips voor een betere concentratie

10 tips voor een betere concentratie volgens Lifehacking.nl:

  1. Verwijder omgevingsruis
  2. Zorg voor een goede werkomgeving
  3. Weet wat je moet doen
  4. Ken je apparatuur
  5. Werk met kleinere subtaken
  6. Zet een deadline voor jezelf
  7. Gebruik een wekker of timer tip: http://e.ggtimer.com/
  8. Isoleer jezelf
  9. Heb geduld
  10. Zet concentratiemuziek op tip: https://mynoise.net/

Nog meer tips voor een betere concentratie volgens eenhelderhoofd.nl

Wees je bewust van wat je wilt doen en bereiken. Kies!
Uiteindelijk draait het moderne werk om keuzes:

  1. Wat wil jij op dit moment werkelijk doen?
  2. Waar wil jij je aandacht aan schenken?
  3. En hoeveel energie wil je investeren in het ding waar je nu mee bezig bent?

Volg onze podcast op

LUISTER! nu op een van onze kanalen!

itunesitunesspotifyspotifystitcherstitcher

Voor als je een idee hebt. Of in onze podcast wilt.


Deze website is beschermd door reCAPTCHA en de volgende Google voorwaarden zijn van toepassing: Privacy Policy en Terms of Service.